was successfully added to your cart.

Winkelwagen

27 juni 2021 gepubliceerd op UIT072

Donderdag was de eerste Comedy Spotlight show in een jaar tijd. Het publiek was heerlijk, de comedians goed en de sfeer fantastisch, maar toch was er één teleurstelling. Eigenlijk had ik er nog iemand bij willen hebben. Dé ster van het coronatijdperk: Irma Sluis.

Een hele fysieke comedian, een unieke act. Voor de lockdown had eigenlijk nog niemand van haar gehoord. Nu is dat voor een doventolk op zich geen probleem. Maar de afgelopen anderhalf jaar is ze heel snel beroemd geworden, van de Waddeneilanden tot zelfs diep in Vlaanderen, waar “hamsteren” ook een hit werd.

Haar had ik dus graag in bij de Comedy Spotlight willen hebben. Maar sinds Irma elke dinsdag op TV is met haar succesvolle sitcom De Persconferentie kan ik haar helaas niet meer betalen. Het programma is een spin-off van Kabinet Rutte, de langstlopende komedie van Nederland, die binnenkort waarschijnlijk voor de vierde keer wordt verlengd.

Veel van de personages zijn dezelfde, en beide programma’s spelen zich af in een soort apocalyptische 1984 of Black Mirror achtige wereld. Er is een politiek systeem met alle gebruikelijke imperfecties van een democratie, maar met ook één overduidelijk incapabele en corrupte partij – die burgers zomaar geld afneemt, die alles liefst in achterkamertjes regelt, die de kamer niet informeert en bewijsmateriaal weglakt, die een van de weinige kritische politici een functie elders aansmeert, die belangrijke informatie “vergeet” – en juist díé partij is aan de macht. Dat is natuurlijk super onrealistisch, maar daardoor is het zo’n goede comedy.

Beide sitcoms, zowel De Persconferentie als het huidige seizoen van Kabinet Rutte, gaan erover hoe dit totaal failliete politieke systeem Nederland door een pandemie probeert te loodsen, met alle gevolgen van dien.

Een terugkerende grap is dat ze eerst vaststellen dat er een probleem is, om er vervolgens de meest absurde oplossing tegenaan te gooien. Zo is bijvoorbeeld het zorgpersoneel totaal uitgeput, en is de oplossing om iedereen in dit jaar € 500 bonus te geven. Vorig jaar kregen ze nog € 1.000 bonus, dus de boodschap is duidelijk: intussen heb je het nou ook weer niet zó moeilijk. Lachen, joh!

Nou, als je met zo’n overheid nog ongezond bent, is dat echt je eigen schuld.

Daarbij is het natuurlijk altijd belangrijk om gezondheid te bevorderen, maar zeker tijdens een pandemie. In de Duitse versie van de sitcom, Kabinett Merkel, werd de btw op groente en fruit verlaagd zodat iedereen het zich kan veroorloven om de gezonde keuze te maken. Toegegeven, de Duitse versie is minder grappig, maar dat is een goede maatregel.

In Kabinet Rutte startten ze een publiekscampagne om “mensen te laten zien wat ze zelf kunnen doen om gezonde keuzes te maken.” Een website en posters met gezondheidstips zonder enige context, met pareltjes als “als je moe bent, ga naar bed toe,” “kijk staand televisie” en “sta op 1 been tijdens de afwas.” Nou, als je met zo’n overheid nog ongezond bent, is dat echt je eigen schuld. Hilarisch!

In september komt de Comedy Spotlight weer terug met een maandelijkse show. Dan hoop ik eindelijk Irma Sluis te kunnen boeken, of misschien zelfs Mark Rutte. Zo’n groot comedy-talent zie je maar één keer in je leven.

Dat worden als vanouds gezellige avonden, waar Alkmaarders samen lachen, drinken en genieten. Waar je nieuwe mensen spreekt en samen iets unieks beleeft. Wie er afgelopen donderdag bij was, weet hoe goed het voelt om zulke moment weer mee te maken.

En speciaal voor Hugo de Jonge zal ik de hele show opnemen en hem toesturen op een mooie DVD. Ik geniet nu al anderhalf jaar van zijn comedy, dan mag hij ook een keer de mijne kijken. Thuis. Alleen. Staand voor de televisie. Dat is voor hem precies hetzelfde.